wtorek, 15 listopada 2016

Pieczone ziemniaczki z koperkiem i czosnkiem

Jeśli znudziły Wam się ziemniaki z wody, polecam pyszne ziemniaczki pieczone z koperkiem i czosnkiem. Zamiast masła można użyć również oleju, ale przyznaję, że masło tutaj odgrywa dużą rolę. Nadaje specyficznego smaku, którego niestety olej nam nie da. U mnie najczęściej ziemniaczki w takim wydaniu :) Gorąco polecam!






Składniki:

750g małych ziemniaczków
4 ząbki czosnku
1/3 pęczka koperku
50g masła
wegeta


Ziemniaczki dokładnie umyć, osuszyć i każdy przekroić na pół (jeśli są bardzo małe, pozostawić w całości).  Wsypać do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, posypać wegetą i posiekanym koperkiem. Dokładnie przemieszać, żeby ziemniaczki obtoczyły się przyprawami. Posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki. Na wierzchu poukładać cienkie plasterki masła i zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 60-80 minut. 20-30 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię żeby ziemniaczki ładnie się zrumieniły.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja takie ziemniaki zawsze robiłam z rozmarynem, a tu taka fajna wersja; muszę spróbować;

    OdpowiedzUsuń