piątek, 21 października 2016

Gulasz wołowy z wolnowaru


Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest niepowtarzalny. Wolne gotowanie w wolnowarze sprawia, że smak wołowiny i papryki jest tak intensywny i wspaniały, że po prostu nie można przestać jeść.
Gorąco polecam!
Przepis znalazłam tutaj.






Składniki:

1200-1500g wołowiny bez kości
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 kolorowe papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2  szklanki bulionu wołowego
3 łyżki sosu sojowego
czosnek granulowany do posypania mięsa
2 łyżki mąki kukurydzianej


Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę i obsypać czosnkiem granulowanym. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron do zrumienienia. Zdjąć mięso, a patelnię zalać bulionem wymieszanym z sosem sojowym i wyskrobać ze wszystkich pozostałości po smażeniu. Do misy wolnowaru przełożyć mięso, posypać cebulą pokrojoną w piórka, imbirem i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Zalać bulionem i przykryć. Gotować 6-7 godzin na pozycji low. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę kukurydzianą i powoli dodawać do wołowiny mieszając sos. Dodać paprykę pokrojoną w większe paski lub kwadraty. Zwiększyć temperaturę na high i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie papryka zmięknie, a sos zgęstnieje i danie gotowe.
Podawać z kaszą lub ryżem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. A z ziemniakami, kopytkami, kliskami śląskimi to nie można ?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można z czym kto lubi. To są moje propozycje podania :)

      Usuń