piątek, 19 sierpnia 2016

Zupa z soczewicy z wolnowaru

Co to jest wolnowar (slow cooker)? Jest to urządzenie, które pozwala nam gotować długo w niskiej temperaturze. Dzięki temu potrawy są o wiele bardziej wartościowe i zdrowe. Gotowane w ten sposób warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych i witamin, a nadal pozostają jędrne.
Jest to urządzenie jeszcze słabo rozpowszechnione w Polsce, chociaż coraz częściej sięgają po nie osoby, które zdrowo się odżywiają.
Kolejną zaletą wolnowarów jest to, że możemy wstawić obiad, ustawić czas gotowania np. na 8-9 godzin i iść do pracy lub na zakupy, a po powrocie mamy gotowy, pachnący posiłek.
Na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem wolnowaru, ale dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie.
Gorąco polecam!





Składniki:

pół szklanki czerwonej soczewicy
200g cienkiej kiełbasy wędzonej
4 ziemniaki
1 większa marchewka
kawałek selera
kawałek pora
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
ziele angielskie
majeranek


Warzywa obrać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do wolnowaru. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do warzyw. Wsypać przyprawy i zalać wszystko wodą, tak żeby sięgała około 2cm na poziom składników. Gotujemy 8-9 godzin w niższej temperaturze (low), lub 4-5 godzin w wyższej temperaturze (high). Temperatura (high) tak naprawdę też jest dość niska i gotowanie jest bardzo delikatne.
Smacznego!

2 komentarze: