niedziela, 21 sierpnia 2016

Muffiny z szynką i serem #2

Już kiedyś były na blogu muffiny z szynką, ale tym razem w zdrowszej wersji z mąki pełnoziarnistej i otrąb owsianych. Idealna propozycja na ciepłe śniadanie.






Składniki:

3 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrąb owsianych
2 jajka
1,5 szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta cukru
1/2 szklanki oleju
150g szynki
80g parmezanu
zioła prowansalskie
sól


Szynkę pokroić w małą kostkę. Parmezan zatrzeć na drobnej tarce.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche łącznie z serem i ziołami, a w drugiej rozmieszać jajka i połączyć je z maślanką i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tak, żeby składniki się połączyły. Dodać szynkę, doprawić solą i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami wypełnić ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz