środa, 3 sierpnia 2016

Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym

Dziś chciałabym zaproponować coś z kuchni indyjskiej. To danie powstało trochę z ciekawości. Lubię próbować nowych, nie znanych mi przypraw i jakiś czas temu właśnie dlatego kupiłam przyprawę tandoori masala, a potem o niej zapomniałam. Dzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam, że to może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci.
Gorąco polecam!




Składniki:

8 pałeczek z kurczaka
2 mniejsze czerwone papryki
2 średnie cebule
1 puszka mleczka kokosowego
przyprawa do kurczaka
2 łyżeczki tandoori masala
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
1/3 łyżeczki pieprzu
sól


Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w paseczki i wysypać na mięso. Cebulę pokroić w kostkę.
Mleczko kokosowe połączyć z cebulą i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub ryżem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz